Andreia sau animus virilis

By: La Fee Blanche - Contesa de Chou-Fleur

iun. 02 2012

Categorie: Povești cu Zâne

12 comentarii

 

Domnia Ta,

„Apellata est enim ex viro virtus: viri autem propria maxime est fortitudo!”(Cicero)

Dacă am scris despre eternul feminin, mi se pare corect să scriu și despre animus virilis, adică Andreia, deci despre ce înseamnă a fi bărbat. Citatul din Cicero zice așa: cuvântul „virtus” vine de la „vir”, iar calitatea supremă a bărbatului este curajul, fiindcă așa credeau anticii. Caracteristica bărbăției prin excelență era, și cred că mai este, curajul dublat de vigoarea trupească. Dar „virtus” nu înseamnă doar vigoare corporală ci și virtute, caracter,  noblețe sufletească, de aici derivând și cuvântul „vir” care înseamna om, bărbat, soț.

Suntem, Domnia Ta, din aceeași plămadă primordială, atâta doar că avem atribute diferite, fiindcă natura a știut cum să-și modeleze făpturile, făcându-le complementare: eternul feminin și animus virilis. El și Ea, inițiativa și așteptarea, pudoarea și discreția…

A fi bărbat înseamnă a fi efervescent și exuberant, explorator temerar, în primul rând, al ținutului din tine, spre a te cunoaște. Căutarea din sine ar trebui să se sfârșească odată cu adolescența, când bărbăția se așază pe făgașul ei, iar bărbații educați ajung la calitatea cea mai importantă a lui animus virilis și anume discreția. Bărbăția înseamnă a-ți respecta propriul trup și propriul gând, iar de aici va deriva și respectul pentru trupul femeii tale și față de gândul ei și asta poate fi o chezășie a dragostei armonioase, a marii voluptăți fizice și sufletești. A fi bărbat înseamnă stăpânire de sine și prezență de spirit chiar în nevoia de a poseda și de a înlătura rivalii. A fi animus virilis înseamnă demnitate și echilibru.

Am scotocit azi în toate sertărelele după crâmpeie de Andreia. Am găsit imaginile bărbatului tânăr care la ieșirea din adolescență își cunoștea exigențele profesionale, sociale și de viață în cuplu. Fiecare bărbat e o realitate unică, singularitate ce se afirmă în particularități infinit diferețiate, prin tonalitate și registru bio-emotiv, așa cum și fiecare femeie e o realitate unică. Femeia a fost gândită de natură ca un spațiu sacru menit să adăpostească în sine miracolul facerii. Chiar dacă nu va avea niciodată copii, femeia are în sine ceva care ține de matern. Bărbatul se definește prin atitudinea față de femeie în primul rând și abia apoi prin rolul bio-social de tată. Se spune că femeia e monogamă, iar bărbatul este poligam. Ce să zic?

Ethosul dragostei din zilele noastre e tare sprințar! În aceste condiții eternul feminin și animus virilis pot fi aruncate la coșul de gunoi al istoriei!  Păcat! Televiziunile comerciale au transformat femeia în marfă și bărbatul în bancomat. Televiziunile de știri arată decăderea societății în care trăim în așa hal, încât bărbații au început să posede fiice, mame, bunici.

Feminitatea autentică e imbold și ridicare în al nouălea cer, de aceea, eu cred că feminitatea ar trebui să rămână pe piedestal. Altfel, vom trăi ca turturelele pe gard, în devălmășie.

Cu drag, La Fee Blanche, Contesă de Chou-Fleur

Sursa foto: actualizare 2019, un dar de la Mihai Turcu

12 comments on “Andreia sau animus virilis”

 1. Frumos scris despre bărbat, despre calităţile lui. Bine argumentat şi mi-au plăcut trimiterile – „Braveheart”, un film bun, un cavaler pe măsură şi o iubire de legendă

 2. Eu nu cred in calitatiile obligatori pentru barbat sau femeie .
  Suntem in primul rand produsul societati, mie imi plac rochitele pentru ca de mica mana m-a imbracat asa …nu ca la mine pe frunte scria cand m-am nascut „poarta rochite ” :)).Daca nu ar fi fost asa poate m-as fi imbracat in jeansi uzati si as fi purtat parul scurt …si toata lumea ar fi zis ca sunt baietoasa ,cand defapt nu exista atribute pentru baiat/fata …doar alegeri:)

  • Nu, produsul societatii devenim mai tarziu, cand constientizam pe ce lume traim. Si in regnul animal si in cel vegetal lucrurile sunt clare. Nu e alegerea noastra ce ne vom naste, dar din momentul nasterii, lucrurile sunt clare. Exceptand deviantele de comportament sexual.

   • Eu aici nu vorbeam de devianti:)) ci de tipul de comportament „stas” in care femeia sau barbatul trebuie sa si-l insuseasca.
    Produsul societati devenim si cand mama ne da papusi imbracte in doctorite , profesoare sau secretare in schimb ce baietilor li se dau figurine ce infatiseaza fizicieni , ingineri,cosmonauti …nu spun eu spune cartea aia galbena de la Polirom despre psihologia copilului :))

    • Cate papusi imbracate in profesoare ai primit tu?
     Desigur, ca sunt parinti si parinti, cu educatii diverse. Dar dupa 14 ani, un copil se si autoeduca. La varsta de 6 ani, si băietii si fetele primesc educatie unitară in scoli. Asadar inca de la cls. a doua, de la ora de Stiinte, o fetită poate alege sa fie biolog sau fizician…, deci destul de timpuriu, de la 8 ani.
     Si daca e de la Polirom, ce? E singura carte de pe lume!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: