Perle

By: La Fee Blanche - Contesa de Chou-Fleur

iun. 05 2012

Categorie: Joia scrie subreta!

21 comentarii

Am admirat bijuteriile Reginei Elisabeta. Regina Albă a purtat fără ostentație piese de mare rafinament, din aur alb, platină, diamante și perle, fiindcă se pare că perlele sunt preferatele ei.

Perlele sunt cunoscute de mai bine de 6 000 de ani și au fost adorate de egipteni ca simboluri ale puterii, înțelepciunii, fericirii și ca aducătoare de vise frumoase femeilor.

Create în mod natural, de o ființă vie, de-a lungul mai multor ani, perlele sunt unice prin mărime, culoare, formă și luciu și de aceea sunt unele dintre cele mai frumoase și mai surprinzătoare geme. Perlele naturale se impart în două mari categorii, în funcție de locul de unde provin, astfel se cunosc perlele de apă sărată, mai rare, de la midiile și stridiile din oceane, mări sau golfuri, și de aceea și mai scumpe, și perlele de apă dulce, din moluștele de răuri, lacuri sau iazuri, mai accesibile, dar nu ieftine!

Sunt comune perlele de cultură, obținute după un procedeu inventat de japonezi, care constă în implantarea în mantaua unei stridii de apă sărată de trei ani, a unor boabe de sidef (până la douăzeci). E un procedeu invaziv, fiindcă stridia astfel iritată, va produce sidef pentru a acoperi și izola corpii straini cu care s-a pricopsit. În perlele de cultură, nucleul e mare, fiindcă timpul de depunere a unui strat de un milimetru de sidef durează trei ani.

Sunt multe varietăți de perle, dar mie mi se par cele mai frumoase perlele de stromb. Acestea sunt de nuanță roz și sunt produse de melcul marin strombus gigas care trăiește în Caraibe.

Perlele protejează nativii din Gemeni, dar erau folosite de toate zodiile în tratarea bolilor de gât, nas și plămâni.

În zilele noastre bijuteriile se poartă alandala, dar altădată erau câteva reguli refritoare la portul perlelor. Astfel, perlele se purtau după 40 de ani. Dimineața  se pretează perlele în monturi simple de metal prețios, de obicei colierul și brățara au o închidere de tip medalion sau pandant. Asociate cu diamantele se poartă, de obicei seara, după ce apar stelele. Șiragul de perle se potrivește frumos unei rochii cocteil sau unei piese cu decolteu, dacă șiragul e la baza gâtului. Nu se poartă perle în ziua nunții. Superstiția e că perlele înseamnă căsătorie nefericită. Dar de fapt, nu se poartă de către miresele sub 40. Pentru miresele tinere se recomandă pietre albe fațetate frumos. Cu buget redus, se pot cumpăra piatra lunii translucidă, labradoritul fațetat, care are luciu de diamant, cristal de stâncă, în monturi de argint. Tiara de mireasă poate fi din argint cu imitații de diamante. Sau poate fi din flori naturale. Acum se găsesc. Florile de mătase trebuie sa fie atent lucrate, nu niște zarzavaturi, dacă optați pentru astfel de flori.

Revenind la perle, trebuie să vă reamintesc să le purtați cu grijă. Parfumul, transpirația, acizii, le distrug. Dați-vă cu parfum înainte de a vă pune șiragul, altfel riscați să vă distrugeți bijuteria. Pentru toată ziua , de-a lungul verii, optați pentru sidefuri. Vă recomand sideful de scoică Abalon, care e destul de ușor de găsit și destul de accesibil. De asemenea, pentru toată ziua merg foarte bine perlele fantezie, dacă se poate, cele numite „aripi de înger” de pe fluviul Mississippi. Acestea sunt naturale!

21 comments on “Perle”

  1. perle, perle…sunt atât de feminine!!!…întotdeauna mi-au plăcut perlele!..iar de la tine am aflat mai mult decât am știut vreodată despre ele!

  2. Frumos şi interesant articol, ca de obicei. Am aflat lucruri noi. Nu ştiam că perlele poartă ghinion mireselor tinere. Dar sunt superstiţii şi superstiţii 🙂

  3. […] sau mărgeanul a fost mereu prețuit așa cum prețuim perlele, diamantele, safirele sau rubinele. Cele mai vechi podoabe cu mărgean au fost găsite în situri […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: