Vrei să îți spun „Bună seara”?

By: La Fee Blanche - Contesa de Chou-Fleur

iun. 11 2012

Categorie: Sipetul cu Giuvaiere

58 comentarii

„Vous voulez que je vous dise bon soir? Mais le soir n’ est jamais bon…”(K.)

Nu, nu vreau să îmi spui „bună seara”, vreau să îmi spui „bună dimineața”! Că mi-a înflorit caprifoiul! Mult, bogat, narcotizant.

Lângă donjonul sudic al palatului meu, pe unde am trecut rar în ultima vreme, lăsasem să crească sălbatic și în neștire un pui de caprifoi roșu. Azi m-a chemat meridional și dulce ca pe o Ximenă rătăcită. S-ar putea ca pe cavalerul meu sa îl cheme simplu Cidul, sau și mai simplu… Eu cred în timpul trăirii, al mărturisirii de sine și al  regăsirii. Nu mă întreba de ce.Toți suntem subiectivi într-o măsură mai mare sau mai mică. Niciodată nu e târziu, niciodată nu e prea târziu. Numai moartea stabilește ce e prea târziu.

La mine regăsirea înseamnă rememorare duiosă și tihnită. Îmi încep diminețile lenevind încă un pic în vârful patului, trează de tot, dar cu ochii bine închiși să pot reitera un fragment de poveste de-ale mele. Nu pun nici diacritice, nici punctuație severă, nici metafore. Cel mai adesea, dimineața mea e 8 Martie. Nu pentru că e ziua femeii, zi în care nu mai cred de ani buni, că nu-mi plac sărbătorile la comandă, ci pentru că e un timp mitic în propria cronologie.[…]

N-am auzit ce mi-a spus!

58 comments on “Vrei să îți spun „Bună seara”?”

 1. Superb… Mi s-a taiat respiratia in timp ce avansam in lectura.
  Memorabila replica ce a sustinut ” cauza” voalului de piersica!

  • E un joc. Dar eu vreau sa arat ca multe din evenimentele din viata femeii personaj pe care o construiesc, se petrec in mintea ei,in visele ei, in rememorari si mai putin in concret

 2. Am prins jocul. E, poate, genul meu preferat de personaj. Cu cat devin mai credibile trairile acestuia, cu atat mai captivanta e lectura.

  • eu nu am talentul tau, nu ma pot detasa cu totul de toate prostiile de la teoria literara. cand l-am recitit dimineata, nu mi-a mai placut, dar nu mai aveam timp sa il refac. voi reveni candva asupra lui.

   • Sa il lasi asa, te rog. Cunosc sentimentul nemultumirii asupra propriilor randuri. Deja are viata lui textul, lasa-i sansa sa ” respire” asa cum e. Daca interventiile de refacere ar fi prea aspre, risti sa ii dai o aparenta rigida. Asa textul e cald, e credibil, iti reprezinta respiratiile de moment.

 3. lasă-l aşa! cu eroina topită-n propriile-i trăiri…nu i se aude mersul, nu i se-aud nici tocurile cui…o eroină plutitoare pe părticica ei de plută-poveste.

  • hehehe. cred in voi si in opiniile voastre. o las asa.
   o sa ii dau apa la moara lui Papillon cu asta!
   e pluta de Venetia, dar e credibila? iti pare credibila si autentica?

   • da, e credibilă! da, e autentică!…povestirea, deşi are o construcţie de basm în desfăşurare, câte-o chestie pământeană taie din avânt…iar „surzenia” eroinei mi se pare foarte atent creionată; în plus, dătătoare de „respiro” cititorului, care are timp să empatizeze şi cu eroina, dar şi cu (a)cidul. 😛

 4. mi-a plăcut mai ales că n-ai „costumat” eroina definitiv…doar pe el, strălucitorul îngalonat!
  adică, în prezenţa viermilor care se hrănesc cu piersici, viermi ce-au luat locul instantaneu, aproape inesizabil, mânecii de mătase, m-am simţit eu eroina ta. :))

  • perfect.
   da, m-a gandit daca sa ii dau o nota suprarealista, dar nu-i in felul meu de a scrie si ar fi fost fortat ca text. vreau sa fie o curgere lipsita de podoabe, stiluri literare sau pretentii literare.

 5. Excelentă poveste, pare desprinsă dintr-o amintire de-a ta 🙂 Foarte emoţionat text şi foarte subtilă cerere în căsătorie 🙂

 6. E minunată povestea. Atât de minunată încât nici prin gând nu-mi trecuse că e scriitură – eram convinsă cu totul că e revărsarea sufletului tău îndrăgostit.
  Femeia care nu aude de îndrăgostită ce este – în câte feluri ai reuşit să descrii asta:) se vor recunoaşte şi bărbaţii, nu doar noi:), cam aşa cred, chiar dacă ei n-o vor scrie răspicat aici:)

  • Ei, cum sa fie? :)) Crezi ca sunt asa de interesanta sa fi trait eu toate astea? Incerc sa fac un personaj. Ma joc cu niste trairi. Eu nu am harul tau, Dulce Deea. Mi-ar placea foarte mult sa stiu sa descriu iubirea asa cum o faci tu, dar nu am har. Eu iti multumesc. Desigur ca i-am dat femeii ceva din felul meu de a fi fiindca pe mine ma cunosc cel mai bine.

 7. Zâna mea…să mă lași cu harul, cu scriitura, cu stilul literar, cu firul epic….e atât de frumos ce ai scris tu acolo încât prea puțin aș încadra povestea în ceva sau în altceva decât în ceea ce este…n-aș schimba nici măcar un cuvânt darămite să o „purici” toată!
  …sunt atât de frumoase trăirile și emoțiile eroinei tale încât…eu te simt pe tine, Zână, acolo…i-ai împrumutat eroinei tot:P…așa te simt eu pe tine! ..nu poți să scrii așa decât dacă cea mai mare parte din tine este prinsă acolo în poveste!!!

 8. […] Vrei să îți spun “Bună seara”? […]

 9. […] Vrei să îți spun “Bună seara”? […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: