Pijama party!

By: La Fee Blanche - Contesa de Chou-Fleur

iun. 13 2012

Categorie: Joia scrie subreta!

17 comentarii

„Cea mai veche îmbrăcăminte pentru noapte pare a fi cămaşa sau camizola. Dar chiar şi ea a fost menţionată de istorici târziu, în Evul Mediu. Se pare că, până la inventarea ei, oamenii dormeau goi sau în hainele de zi.

Când scriem istoria veşmintelor de noapte plutim într-o oarecare incertitudine. Cea mai veche menţiune datează din Evul Mediu şi este despre cămaşă. Se pare că, până atunci, oamenii dormeau goi sau în hainele pe care le purtau în timpul zilei. Înainte de culcare, îndepărtau pur şi simplu veşmintele de deasupra şi dormeau în celelalte. Cămaşa de sub haine era probabil singurul obiect de îmbrăcăminte spălat cu regularitate”.(din Istoria veșmintelor de noapte)

Potrivit DEX,

camizólă f., pl. e, și -ól n., pl. oale (fr. camisole, d. ven. camisiola, it. camicióla, cămășuță; ngr. kamizóla; rus. kamzól; germ. kamisol). Matineŭ, capoțel, o haĭnă femeĭască de pînză care acopere [!] bustu și șoldurile și care se poartă pin [!] casă. – Vulg. camizón, pl. oane.

Cuvântul “pajama”, introdus în circulație de engleza britanică, provine din hindustanul “pajama“(sau “paegama”), originar din cuvântul persan (پايجامه,) “payjama” (sau “paeyamah”; “pae”=picior, iar “yamah”=rochie) care înseamnă vestă și pantaloni ampli purtati de musulmani.

Azi eu vă invit să vă luați ce vreți și să veniți la mine pe blog la o bârfică! Poate fi ceva nou, ceva vechi sau ceva albastru! Eu mi-am facut un neglije cu pompoane! Hehehe!

Termenul „neglije” este introdus de franțuzoaice în moda secolului al XVIII-lea. Este un obiect de îmbrăcăminte  destinat  exprimării feminității, liber, în spaţiul intim. Neglijeul  era confecţionat din satin, era lung până la jumătatea genunchiului şi bordat cu dantelă. Azi neglijeul a devenit, mai degrabă, o piesă de lenjerie intimă,  un obiect de îmbrăcăminte la îndemâna oricărei femei, prin folosirea materialelor sintetice în defavoarea șifonului, satinului care altădată erau din fire naturale.

Domnii purtau haina de fumat. O redingotă pe care o îmbrăcau serile și care era confecționată din catifea, caşmir, lână sau flanel, în culori vii, paspoilată cu găitane.  Acest obiect de îmbrăcăminte din mătase câştigă în popularitate, odată cu tutunul turcesc adus în Europa, după Războiul Crimeii (1854-1856). Se spune că acesta a fost singurul câştig al Imperiului Otoman din război. După cină, un gentleman îşi lua această jachetă şi se retrăgea în camera pentru fumat, fiindcă redingota avea rolul de a absorbi mirosul de tutun şi de a proteja restul hainele de scrumul ţigărilor.

Îmbunătățim petrecerea din mers!

17 comments on “Pijama party!”

  1. Să înţeleg că începem petrecerea în pijama cu ocazia atingerii celor 10000 de vizualizări? În cazul acesta încă o dată felicitări!!! Am promis că vin, am venit! Cum era să lipsesc când ne uităm la un aşa film bun – unul din favoritele mele, o comedie spumoasă (Cum să furi un milion). http://filmehd.net/how-to-steal-a-million-hd-cum-sa-furi-un-milion-filme-online-gratis.html

  2. Eu m-am şi apucat să revăd filmul. M-am bucurat că l-am găsit online. Este o comendie excelentă, chiar ceea ce „recomandă doctorul” pentru stresaţi 🙂 şi obosiţi

  3. Păi, unde-s bârfele? ZIceam că vin, le culeg de-a gata…:))


  4. …acum m-am trezit:)

  5. Bunica mea obisnuia sa foloseasca cuvinte ca neglije, siocolata…

  6. pana nu-si arata toata lumea neglijeul, nu barfim!:))


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: