Strada Sforii

By: La Fee Blanche - Contesa de Chou-Fleur

iun. 17 2012

Categorie: Joia scrie subreta!, Jurnal de nacelă

23 comentarii

Cunoscută sub numele de Corona (1235), Barasu (1252), Brasu(1288), așezarea Brașovului a devenit o cetate fortificată cu ziduri groase de 2,20 de metri și înalte de 12 metri. Avea șanțuri de apă, turnuri, bastioane și porți, fiindcă a fost construită după principiile urbanistice medievale…

Pe atunci, ideea era ca străzile să pornească radial dinspre piața centrală, spre margini, de aceea centrele vechi ale celor mai multe orașe medievale par, privite de sus, niște sori. Întreținerea acestor străzi revenea breslelor, de aceea ele și poartă numele de Strada Aurarilor, Strada Brutarilor, Ulița Căldărarilor…

Printre aceste străduțe este și Strada Sforii care lega Ulița Nouă de Ulița Scheii și care e cunoscută azi ca fiind cea mai îngustă stradă din Europa, deoarece este lungă de 83 de metri și e lată de 1 metru și 32 de centimetri.

Strada Sforii este mărginită de pereții unor clădiri cu geamuri meschin de mici, prin care abia pătrunde lumina și tocmai de aceea acele clădiri au adăpostit o pușcărie. Multe lacrimi trebuie să fi curs pe acolo înainte de a deveni ceea ce azi numim un loc romantic…

De fapt, prin  2002 nici nu își mai aduceau mulți aminte ce monument important e această stradă, care devenise o ruină evitată din cauza întunecimii și care ajunsese un fel de gang pe unde urinau nu numai câinii… Azi mulți își postează fotografii cu indicatorul spre Strada Sforii, mulți și-o asumă în campaniile electorale, mulți o străbat în continuare ignoranți.

Dar reabilitarea și notorietatea din aceste zile, reprezintă entuziasmul, efervescența și efortul  unor oameni inimoși care au înghețat de multe ori îndurând gerul uscat de noiembrie în acțiunile de disemniare și de strângere de fonduri pentru reabilitarea și readucerea la viață a Străzii Sforii.

La începutul anului 2002, un grup de brașoveni care își iubeau orașul a înființat Asociația ECO-PLUS cu gândul de a reabilita burgul medieval și de-a-l readuce în rândul celor mai cunoscute și atrăgătoare așezări urbane din Europa. Printre activitățile ECO-PLUS din 2002, sunt și cele legate de Proiectul MV-01, Moștenire Vie (LIVING HERITAGE), „Readucerea la viață a Străzii Sforii” și de reabilitare a valorilor medievale brașovene. Partenerii ECO-PLUS în acest proiect au fost Consiliul Județean, Universitatea Transilvania, prin prof. dr. ing. Elena Helerea (prorector, pe atunci), Inspectoratul Școlar Județean, prin insp. prof. Mariana Streza, Liceul de Artă, prin prof. Gabriela Marica, Șc. Gen. Nr. 19, prin prof. Dina-Maria Vițalariu.  În anul 2002, ECO-PLUS obține finanțare pentru MV-01 de la Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc, Fundația Carpatica și de la King Baudoin Foundation-Belgia.

De-a lungul anului 2002 a avut loc o serie de activități care au urmărit conștientizarea opiniei publice brașovene asupra imperiosului participării la conservarea unei străzi a burgului medieval. Am organizat concursuri tematice de arte plastice, concursuri de eseu literar(reportaj, legendă, poezie) „Strada Sforii între poveste și culoare”. În anii următori s-au adunat și alți inimoși: Asociația „Detaeye Media&Art”, Liceul de Muzică, studenții de la Conservatorul brașovean.

Povestea e mai lungă decât Strada Sforii. În fiecare an, pe 15-16 noiembrie, ne adunăm pe Strada Sforii la Novemberfest.

Din 2004, în școala mea există un Ordin Cavaleresc, subordonat Ordinului de Făgăraș. Primele ridicări în rang le-a oficiat binecunoscutul (măcar pentru brașoveni) prof. dr. ing. Ioan Alexandru Sofonea.

De câte ori trec pe Strada Sforii am sentimentul că am făcut ce trebuia făcut pentru această bijuterie urbanistică medievală. De câte ori trec, pe acolo regăsesc și o bucățică din sufletul meu. De câte ori trec pe acolo, elevii mei își amintesc că au debutat literar cu eseuri despre Strada Sforii. Da, chiar dacă joia scriu ca o subretă, mă număr printre aceia care au readus-o la viață. Am să pun și poze!

23 comments on “Strada Sforii”

  1. Orașele trăiesc prin oamenii lor. Tu ești cu siguranță una din bătăile inimii Brașovului. O parte din sufletul lui. Într-un fel, a devenit și orașul zânelor.

  2. Ah, ce satisfactie cand stii ca implicarea ta e cu rezultate! Felicitari, felicitari!

  3. de cate ori voi auzi sau voi fi acolo, pe strada Sforii…ma voi gandi la tine! sunt convinsa de asta si stiu ca voi gasi bucati din sufletul tau acolo!!!

  4. […] un om deosebit, Dan Oprea, a cărui parteneră am fost și eu în proiectul de reabilitare a Străzii Sforii din Brașov! “Dan Oprea este omul acţiunii. A făcut tenis de performanţă, iar acest lucru […]

  5. […] Gimnazială Nr. 19 din Brașov, Ordin ce ființează pe lângă Ordinul de Făgăraș, din vremea Proiectului Moștenire vie, MV-01, 2008. Cavaleri au devenit în timp cei mai merituoși elevi ai școlii. Ridicarea în rangul de […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: