Simon Magul

By: La Fee Blanche - Contesa de Chou-Fleur

iul. 25 2012

Categorie: Scriitorii vechi și noi

14 comentarii

Domnia Ta,

Omenirea a avut mereu nevoie de țapi ispășitori așa cum copiii au uneori nevoie de un artificiu epic pentru a-și justifica un eșec, o trădare, un abandon, o ambiție temerară sau o nouă credință în orice ar fi ea. Chiar și iubirea trebuie uneori justificată și atunci ai nevoie de un Simon Magul, de un eretic, în masură să ia aupra sa, în parte măcar, vina de a fi deraiat de la comandamentele minții, abandonându-se comandamentelor inimii. Ființa morală, ființa cu totul etică nu poate fi simțită sau înțeleasă de omenire decât prin opoziție cu acela care este întruchiparea non-eticului, non-moralului. Și atunci se găsește o minte lucidă care să îl scornească pe Simon Magul, iar dacă acesta nu are ființă pe lume, îl inventează, ca scopul să fie atins.

Îți citesc cartea cu inima, înainte de a o citit cu ochii minții, că nu mi-am luat-o încă! Te privesc și îmi imaginez cum ar fi scriitura ta. Mă prefac a nu înțelege, silindu-te să îmi dai detalii ca eu să te pot descifra întâi pe tine. Cum ai fi scris tu despre Simon Magul? Eu l-am văzut ca pe Sărmanul Dionis, eroul care se imaginează în alte medii și epoci unde trăiește întâmplări neobișnuite… Analogia mea nu e potrivită decât în parte, fiindcă nu se bazează pe o informație documentară, cât pe o fabulație a minții mele.

Simt că ești un tânăr admirator al Magului și de aceea, în ciuda înfățișării unei scrieri științifice, biografia pe care i-o faci evită ariditatea printr-o formulă ingenioasă, dar nu literaturizantă, așa încât să îi fie fatală. Cred că în cartea ta străbați calea inversă, de la un posibil personaj literar, la un subiect științific.

Presupun, în consecință, că ți-ai construit lucrarea după această arhitectură: un studiu introductiv în cel mai pur stil eseistic, dar de o mare elevație și eleganță, un fel de Bildungsroman, în care etapele se succed în ordine cronologică. Biografia pe care i-o faci lui Simon Magul este lineară, iar meandrele și digresiunile privitoare la mediul lui și la alte personaje sunt tratate succint și numai în măsura în care acestea pun în lumină evoluția spirituală a eroului… Cred asta fiindcă îmi răspunzi uneori monosilabic sau, în orice caz, laconic, ușor sarcastic…

Simon Magul, ființa legendară de la începuturile creștinismului, deși a trăit în acel trecut îndepărtat, pare așa de actual, așa de ancorat în viitorul veacului al XXI-lea. Tu ești Simon Magul, Domnia Ta?  Oricine ai fi, te văd ca pe bărbatul tânăr care denunță degradarea și eșuarea în amatorism ieftin, cu inclinații spre senzaționalul jurnalistic,  pervertirea științei și a artei, descompunerea morală a celor ce le profesează. Văd și eu, Domnia Ta, intelectualitatea contemporană care își rezolvă problemele prin reducerea la două opțiuni: ori forța brutală, ori martiriul… În fiecare dintre noi e un Simon Magul, Domnia Ta!

La Fee Blanche, Contesă de Chou-Fleur

[…]

La Fée Blanche, Contesă de Chou-Fleur, « Scrisorile Contesei de Chou-Fleur », Editura Pastel, 2013

P.S. Este o onoare și un privilegiu pentru mine să vă recomand un titlu incitant și un autor pe măsură,

„Simon Magul în literatura creștină a primelor patru secole”, Anton Toth. Volumul a apărut la Editura Paideia, in anul 2009.

14 comments on “Simon Magul”

 1. […] bucur să vă regăsesc şi vă recomand să-i citiţi şi pe: Emil Călinescu.Eu, LaFeeBlanche, Absolut obişnuit, Alex Bodoli, Andra Pavel, Almanahe, Andzhela Movies, ChGabriela, […]

 2. Am citit în loc de Magul, mogul. :))

 3. Spui că în fiecare din noi e un Simon Magul, Alteță. Mă întreb oare eu care sunt, cel bun, ori cel rău ?

  • Eu nu stiu , Domnia Ta, ce ai putea fi, ca nu te cunosc!
   Simon Magul, a fost, dupa cum a avut amabilitatea sa imi spuna chiar autorul cartii, mai degraba un personaj fictiv, inventat de biserica pentru a justifica existenta raului. A fost gandit ca un Mefisto, ca un eretic. In noi exista un Simon Magul atunci cand vrem sa ne gasim un tap ispasitor pentru a ne justifica o fapta, un gand… in propriii ochi, in primul rand… Nu stiu ce sa iti raspund!

   • Atunci, Alteță, înseamnă că-s doar o ficțiune,
    Un rău de justificat purtând omenește un nume

    Mă voi strădui să citesc cartea; poate mă voi înțelege.

    • Domnia Ta,
     Ce esti, nu am de unde sti! Fiecare se cunoaste cel mai bine pe sine!
     Cartea e de citit, fiindca e unica in peisajul romanesc din perspectiva acestei abordari Simon-fictiune a bisericii.

    • Faust, Goethe (epilog)
     „Tot ce este vremelnic e numai simbol, ce este chip indoielnic aici s-a implinit, nespusul deplinul izbandei, etern femininul ne inalta la ceruri.”

 4. eu cred ca fiecare din noi are nevoie de ceva mai mult decat un simon magul, are nevoie de un trup si un suflet care sa-i poarte secundele trecerii prin lume, pentru ca el insusi sa se dezbare de ele si sa ramana doar gand, incovrigandu-se ca un nautilus intr-o cochilie din ce in ce mai larga…

 5. Multumesc mult:)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: