Dansând…

By: La Fee Blanche - Contesa de Chou-Fleur

feb. 03 2013

Categorie: Povești cu Zâne

45 comentarii

Hector/Ἕκτωρ,

Dragul meu,

Ultimul dans al trupurilor noastre dinaintea căderii Troiei mi-a rămas în amintire ca o pecete… Dansul, ca și iubirea, sunt  confruntări de simetrii, asimetrii, punct și contrapunct, rostire, nerostire, totul sau nimic, «Toate măreţiile, toate slăbiciunile, toate mizeriile (…) în care bărbatul şi femeia au o egală importantă şi în care se întâlnesc mai curând pentru a se înfrunta, decât pentru a se uni» (Guy Rachet, La Tragedie grecque).

Am iubit mereu trufia ta, orgoliul, puterea de a merge mai departe, atât de departe, tocmai în Câmpiile Elisee… Prea multul bine ți-a luat mințile și nu iubirea pentru mine…

Ce-i o femeie? Pradă! După atâtea mii de ani, doar asta îți amintești. Sunt din Theba, Domnia-Ta! Ahile, eroul războinic, a nimicit Theba și i-a ucis pe toți ai mei. Au supraviețuit doar mama, Briseis și Cryseis, pe care le-au luat ca sclave aheii. Iar Ahile a iubit-o pe Briseis ca pe sufletul său!  Spre deosebire de el, tu, Hector, detești războiul și nu lupti pentru glorie, ci pentru a-ți apăra cetatea; ești iubitor de pace și de rațiune. Unde erai când „șoimanul Ahile” a distrus o lume întreagă, lumea din care veneam?

[…]

Că te iubesc, Hector, așa cum înțeleg eu iubirea!

Andromaha

[…]

La Fée Blanche, Contesă de Chou-Fleur, « Scrisorile Contesei de Chou-Fleur », Editura Pastel, 2013

 

45 comments on “Dansând…”

 1. Ai dansat printre cuvinte in povestea ta legendară, ca o adevarat printesa thebana ce esti 🙂

 2. […] hotărât să te caut din nou, când am citit scrisorile contesei de Chou-Fleur și mi s-a făcut dor de scrisorile noastre, scrisorile zborurilor tinereții către  necunoscut. […]

 3. ҈҈҈҈҈҈҈҈҈҈҈҈҈҈҈ Like pentru zâna cuvintelor! 🙂
  ҉҉҉҉҉

  ҉҉҉҉҉

  ҉҉҉҉҉

 4. Hei! Ce facem aici? Folosim doar miturile care ne convin? Povestea cu supraviețuirea lui Scamandrios este ulterioară, apărută prin Evul Mediu. Dacă facem schimb de… scrisori, măcar să utilizăm aceleași legende. Poveștile antice spun că Astyanax a murit aruncat de pe zidurile Troiei de către Neoptolemos. Apoi acesta i-a folosit trupul lipsit de viață pentru a-l ucide în bătaie pe Priam, sub ochii îngroziți ai asistenței. Așa tu-l folosești drept motiv pentru a justifica obscenitatea mamei sale. Nu! Andromaca s-a urcat în patul ucigașului fiului ei pentru că asta făceau femeile acelei vremi: erau pradă de război și atât. (Unele mai sunt și astăzi.) Nu a avut vreun motiv nobil. Civilizație, scris… vorbe. O singură dată este menționat scrisul în Iliada, dacă nu mă înșel. Alții scriau cu mult timp înaintea grecilor. Nu Andromaca a adus scrisul în lume.
  Cât despre Galilei și Bruno… Alăturarea de Andromaca este puțin cam forțată, nu crezi? Și mă cam îndoiesc de faptul că aceștia ar fi în Tartar. Sincer.
  Dar mă așteptam la un astfel de răspuns. 🙂 Și mai știi și ce îți voi răspunde. Sau ce-i va răspunde Hector Andromacăi. Aceasta va mai fi încă o dată pradă, aflată la cheremul unui bărbat. Iar răspunsul te va pune în imposibilitatea de a-mi mai scrie o altă… scrisoare. Cel puțin, una care să poată obține un răspuns. Doar ce altceva știu bestiile a face?
  Va trebui să aștepți însă câteva zile. Nu am dispoziția necesară de a răspunde. Deocamdată. Acum voi publica un material scris mai demult.

  • Hei, ce facem aici!
   Nu, Ragnar! Folosim toate miturile! In razboi si in dragoste, totul e permis! hahahahahh!
   Intarsiile mitice medievale privind mitul Andromahai au rolul de a sublinia anumite trasaturi in detrimentul celorlalte. I se parea corect medievalului imbecilizat sa transforme femeia in vrajitoare, eretica, adultera, ispita, calau si toate celelalte…Femeia ca urmasa a Evei, fiinta secundara, scoasa din coasta lui Adam e rodul imaginatiei bolnave a tuturor calugarilor din manastirile Evului Mediu. Da, tocmai acolo unde desfraul homosexual era in floare… La ce le trebuia niste diavoli de femei, cand erau la indemana alte oportunitati… Atunci au fost demonizate si distorsionate multe povesti, mituri si legende… Inclusiv a Andromahai!
   Racine reabiliteaza cumva imaginea ei. Chiar si misoginul de Euripide a asezat-o pe pozitie de egalitate cu Hector…
   Calugari copisti bolnavi au transformat niste raporturi firesti in urgii si prostii!
   Nu m-am referit la inventarea scrisului, care e pus pe seama lui Cadmos! M-am referit la civilizatia scrisului. Adica la existenta unor oameni care sa scrie, la existenta bibliotecilor, la existenta uneltelor de scris si la existenta hartiei de scris. De fapt, asta mi-a prilejuit explicatia cu pergamentul. Tu stii ca toate Bibliile scrise pe pergament sunt scrise, de fapt, pe piele fina de iedut nenascut? Tu stii cate capre au fost sacrificate gestante inca pentru asta?
   Completez raspunsul din mers. Plec la scoala! Sa ai o zi buna! Cling!
   Nu trebuie sa imi arunci vorbe dureroase ca sa nu iti mai scriu. Poti spune simplu, Andromaha, nu vreau sa imi mai scrii!

   • Pictura rupestra! Asa a inceput! Hahahah!

   • Cadmos? Ne batem în legende? Doar acum știm că nu fenicienii au inventat scrisul. 😛
    Nu este vorba despre faptul că nu vreau să-mi mai scrii. O vei mai putea face, măcar o dată. Dar acele cuvinte, din perspectiva poveștii noastre, se vor pierde în eter – nu vor mai avea un destinatar. Pentru că știi ce va face Hector. Orice poveste trebuie să aibă un sfârșit, nu-i așa? Chiar și cele de dragoste. Sau mai ales. 😦

    • Pelasgii au inventat scrisul…
     Hahaahah! Mi-a placut mult sa ma dau drept Andromaha!
     Hai, nu ma intrista acum, Hector! Ai rabdare sa ne mai aruncam vreo cateva vorbe in cap,… apoi vom vedea!
     Dar ne vom sfarsi reconciliati! Jura-mi!

     • Poate dacă-ți răspundea Hector cu adevărat, iar tu erai Andromaca… Poate el ar fi iertat-o. Poate a iertat-o. Acum trebuie să plec.

      • Suparaciosule! Pupici cu sclipici! Bine ca nu esti Hector. Bine ca nu sunt Andromaca…

        • De dragul scrisului, am fost…
         Nu vrei sa schimbam personajele? Sa nu fim asa de tragici? Zau, gandeste-te la ceva mai de perspectiva…

         • Viața este o tragedie. Moartea este o tragedie.
          Îți place să te joci… Pot să înțeleg asta, zânele așa sunt: zglobii. Uiți faptul că eu sunt un monstru… Iar monștrilor nu le place să se joace. Lasă-mă să-ți răspund la această scrisoare, vezi apoi ce-mi vei putea răspunde și mai vedem. Ok?

          • Hai, bine, fie!
           Viata e o tragedie de la un cap la altul…Dar sunt si bucati de intermezzo comic,…asta e rolul zânelor, de a mai înveseli atmosfera… Nu stiu dacă nu cumva și ție îți place să mă joc,… să te joci…
           Monstrule!
           Poate că nu toate vor să fie salvate de Perseu sau cine o mai fi…
           Aștept să îmi răspunzi..
           OK! Dar să nu ne pocnim prea rău! Promite-mi! Deja am luat câteva lovituri zdravene în plex,… nu cred că mai rezist la multe!

          • Desigur. Nu toate. Dar în povestea noastră, de vreme ce eu am început-o, eu o voi și încheia. Cu sau fără voia „ei”.
           Nu pot lovi o urmașă a Evei. Această interdicție îmi este scrisă însăși în gene. Nici măcar nu-mi poate trece prin cap. Bine, poate doar puțin, cu vorbe.
           Totuși, cine a fost autorul? Cu loviturile, zic. Eu?

          • Ragnar, daca nu erai un om in care sa simt ca pot avea incredere, crede-ma ca nici nu ma atingeam de Hector si de Andromaha, povestea lor fiind prea tristă!
           Linkul dat de tine e prea dureros! Nu il pot vedea! Mi-e o mila si o rusine pentru ceea ce inseamna uneori umanitatea.

 5. […] Psilunatici: psi©,  carmen pricop, anacondele, cita, dor, Scorpio, Dictatura Justitiei, Abisuri, La Fee […]

 6. Zâno, da’ ce te mai ascunzi după…călcâie! Te-am trecut în tabel, aşa să ştii!

 7. […] la dans și: Carmen Pricop, Anacondele, Cita, Scorpio, Dictatura Justitiei, Abisuri, Almanahe, La Fee, lili3d, […]

 8. ahaaa… deci dansuri mitologice şi teoria războiului! bine, bineeee…. să vedem acuma ce răspuns capeţi, să vedem! îs curioasă ca un pisic!

  • Deja ma doare personal,…aproape ca nu mai vreau sa fiu Andromaha nicio secunda! Iar Ragnar e un bun prieten, ma doare sa schimb cu el aceste replici… Ce ciudat! Cred ca daca nu era Ragnar, nu intram in jocul acesta! Mizez mult pe simtul onoarei pe care il manifesta!

   • ragnar este un cavaler. îţi va aduce cuvinte potrivite, lasă-l numai puţin. monstru e doar gravatarul nu şi sufletul care scrie aşa cum scrie el.
    schmbă pantofii degrabă… o să te invite iarăşi la dans, o să vezi! 😉

 9. […] mai dansat: carmen pricop, anacondele, cita, dor, Scorpio, Dictatura Justitiei, Abisuri, almanahe, La Fee, lili3d, verovers, […]

 10. Zânele au văzut multe şi tare frumos ştiu să povestească! 🙂

  • ӜƷ•°*””*°•.ƸӜƷ•°*””*°•.ƸӜƷ•°*””*°•.ƸӜƷ•
   (¯`´♥(¯`´♥.¸________ღ☆ღ_________ ¸.♥´´¯)
   ☆ ▓▒░ MULTUMESC FOARTE MULT!!! ☆ ░▒▓ ☆
   (_¸.♥(_¸.♥´´ ¯¯¯¯¯¯¯¯ღ☆ღ¯¯¯¯¯¯¯¯¯ `´♥.¸_)
   ƸӜƷ•°*””*°•.ƸӜƷ•°*”ᵃˡᵖᶤ°•.ƸӜƷ•°*””*°•.ƸӜƷ• —

 11. Minunată poveste mitologică ! E întotodeana interesant de știut ce simțeau și gândeau, de fapt, personajele legendare. Pentru că, dincolo de toate, erau și ei oameni, ca și noi. Cu unii dintre ei, chiar ne putem identifica… 🙂

  Dacă ai fi fost Andromaca, ai fi fost una perfectă ! Cine știe, poate istoria ar fi arătat altfel, mai blândă… 🙂

  Numai bine, și îți doresc să trăiești în viață numai legende pozitive !

  • A fost foarte dureros sa internalizez acest personaj!
   ♪ღ♪*•.¸¸.•*¨¨*•.¸¸.•*•♪ღ♪.•*¨¨*•.¸¸.•*¨¨*✿ڿڰڿ♥♥ڿڰڿ

 12. […]  Andromacha, fiica lui Eetion, regele cetăţii Thebae din Mysia, şi soţia lui Hector/Έκτορα, fiul lui […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: