Zburătorul – caracterizare de personaj, cls. a VII-a

By: La Fee Blanche - Contesa de Chou-Fleur

feb. 04 2013

Categorie: Scriitorii vechi și noi

13 comentarii

Zburătorul -caracterizare de personaj (cls. a VII-a)

Poemul romantic  „Călin ( file din poveste )” de Mihai Eminescu  este o narațiune amplă, cuprinzând opt părți, în care poetul a adunat crâmpeie de viată, esențe folclorice şi una dintre cele mai frumoase povești de iubire, aceea a Zburătorului.

Epicul fixează câteva momente esențiale în arhitectura poemului: un tânăr pătrunde în castelul singuratic; se îndrăgostește de fata de împărat; fata este fermecată de  „Zburătorul cu plete negre”; cei doi se bucură de iubire pură, ideală, care împlinește şi înalță; Zburătorul îşi urmează destinul; fata este izgonită; după șapte ani, cei doi se regăsesc; are loc nunta împărăteacă în pădurea de argint.

Personaj principal, Zburătorul apare în poem în trei ipostaze: voinicul, solul iubirii – Zburătorul, Călin- mire şi tată.

Voinicul este ipostaza tânărului care aspiră la iubire şi care parcurge un drum inițiatic, nelipsit de primejdii şi obstacole pentru a obține iubirea. Drumul său este o ascensiune ( iubirea înalță ) „pe deasupra de prăpăstii” , „acățat de pietre sure” , „așezând genunchi şi mână când pe-un colț, când pe alt colț” , „ rumpe gratii ruginite”. Întreaga lume în care pătrunde voinicul este cuprinsă de vraja somnului, aşa încât „un păianjen” , prins şi el de vrajă, „a ţesut subţire pânză ,străvezie că o mreajă”.

Timpul este parcă oprit în loc de un blestem. Somnul s-a substituit timpului şi a pus stăpânire pe lumea fetei de împărat, care doarme „ întinsă în crivat”,  somnul inocentei, somnul simţurilor. Tânărul „rumpe” pânza de păianjen, sărută faţa, apoi îi ia inelul „de pe degetul cel mic”.

Îndeplineşte astfel un ritual magic, ce are menirea de a destrăma blestemul. Ducerea la bun sfârşit a drumului iniţiatic prin desfacerea blestemului, atribuie voinicului o calitate nouă. Acum este „năzdrăvanul”, aşadar un personaj cu puteri miraculoase.

A doua ipostază a eroului este identificată şi dezvăluită de fata de împărat: „Zburătorul cu plete negre” este solul iubirii, „umbră fără de noroc”, al cărui destin este de a stârni iubirea, dar de a rămâne „singurel” şi „rătăcit”, „ca umbră pieritoare”,  „cu adâncii triştii ochi”.

Fata constată că Zburătorul este o fiinţă de peste fire, imaterială: „dulci-s ochii umbrei sale, nu le fie de diochi !”. Deşi menirea lui este de a răspândi iubirea, Zburătorul însuşi trăieşte o iubire răvăşitoare faţă de frumoasa fată de împărat: „ – O, şopteşte-mi – zice dânsul – tu cu ochii plini d-eres / Dulci cuvinte ne-ntelese însă pline de-nteles”.

Confesându-se, Zburătorul  îşi dezvăluie condiţia sa de fiinţă nemuritoare: „ Al vieţii vis de aur ca un fulger, ca o clipă-i, / Şi-l visez…”. Iubirea îl determină „ să viseze”, să dorească „visul de aur al vieţii”, chiar dacă durează cât „un fulger” sau cât „o clipă”. Fiind iubit şi iubind la rândul său, Zburătorul se simte fericit „cu aspura de măsură”. Sfârşitul tabloului al IV-lea conţine versurile care prezintă durerea Zburătorului, tragismul despărţirii pe care nu o poate amâna. El trebuie să-şi urmeze destinul şi,  în timp ce ea îşi „acoperă” cu mâna „faţa roșă”, el „ochii-n lacrimi şi-i ascunde, într-un păr că de peteală” ( părul blond al iubitei ).

Reprimându-şi durerea, Zburătorul o părăseşte pe faţa de împărat. Plecarea lui şi absenţa timp de şapte ani  – cifra magică – insinuează fie decăderea din rangul de zeu al iubirii de către o instanţă superioară ca o pedeapsă a răzvrătirii faţa de condiţia sa, fie că şapte ani a durat drumul până la istanța superioară, în măsură să îi dea statutul de fiinţă muritoare sub numele de Călin, nume păstrat în memoria fetei, dar nedezvăluit decât atunci când a numit rodul iubirii, băiețelul cu bobocii.

În  tabloul al VII-lea , apare a treia ipostază a personajului. Acum este „un voinic cu ochi de vultur”, care „coboară” pe potecă. Îşi întâlneşte fiul care îi spune că „Zburătorul îi este tată” şi că pe el  Călin îl cheamă .

Faptul că eroul devine muritor, compatibil cu faţa de împărat, este evident în versul: „Acum iată că din codru şi Călin mirele iese…” din partea a VIII-a. Interjecţia are rolul de a atrage atenţia asupra avatarului suferit de Zburător.

Portretul fizic şi moral al personajului se desăvârşeşte în tonuri variate, precum sunt şi situatile în care este pus. Ca sol al iubirii, străin el însuşi de iubire, Zburătorul va arde în focul pe care l-a aprins. Rezultatul acestei arderi din momentul în care sărută fata şi până devine soţul ei, este umanizarea Zburătorului. Procesul de umanizare este înlesnit în epicul poemului doar prin insinuarea atributelor fantastice ale eroului. Suferinţa pământească a iubirii sale îi oferă şi calea răscumpărării.

Zburătorul devine Călin, se bucura de fericirea totală asemenea eroului liric din „Floare albastră”, unde întâlnim un ideal bărbătesc de frumuseţe fizică şi morală: iubitul contemplativ, abstras, care trezeşte iubirea, o ignoră la început, că mai apoi să se topească şi el în dulcele ei amar.
(D.-M.V. –  “Limba și literatura română”, “Colecția Didactica”, Ed. Aula, Brașov, 2005)

13 comments on “Zburătorul – caracterizare de personaj, cls. a VII-a”

  1. Ca-n viaţă! Haha…

  2. Cum spun americanii „Tall, dark and handsome” ?! Cred că au citit Zburătorul şi Luceafărul şi s-au inspirat :))

  3. „Zburător cu negre plete, vin-la noapte de mă fură….” şi du-mă din nou pe tărâmul fermecat al amorului inocent …
    Frumos, frumos… mă întreb oare cum au primit elevii aşa romantică prezentare? Mai ştiu ei ce-i visarea sau sunt robotizaţi asemeni filmelor pe care le văd!?

  4. […] Zburătorul – caracterizare de personaj, cls. a VII-a […]

  5. Acum o vreme mă întreba fata mea mai mare…Tati cum iti dai seama daca te place cineva? Am indrumat-o spre a reciti texte despre ”Zburător”

  6. […] Zburătorul – caracterizare de personaj, cls. a VII-a […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: