Dora d’Istria

By: La Fee Blanche - Contesa de Chou-Fleur

mart. 08 2013

Categorie: Scriitorii vechi și noi

6 comentarii

LA MULȚI ANI!

Și, pentru că este 8  Martie, vă propun portretul unei femei de excepție, despre care puțini mai știu astăzi ceva.

Elena Ghica (n. 22 ianuarie 1828, București – d. 17 noiembrie 1888, Florența), a fost fiica marelui ban Mihai Ghica și nepoata domnitorului Grigore al IV-lea Ghica. În 1849, se căsătoreşte cu ducele rus Alexander Koltsov-Massalski. Locuieşte, pentru câţiva ani, în Rusia, la Sankt Petersburg, apoi pleacă în Europa Centrală, în Elveţia, din motive de sănătate. Călătoreşte mult în Grecia, Anatolia, Franţa, Irlanda şi Statele Unite.

Elena Ghica, așadar, este numele de naștere al ducesei Helena Koltsova-Massalskaya, scriitoarea de origine româno-albaneză cunoscută sub pseudonimul Dora d’Istria.

Ca scriitoare,  Dora D’Istria a publicat numeroase lucrări care demonstrau cunoștințele sale în materie de limbi străine: italiană, germană, franceză, latină, greacă veche şi modernă, rusă şi albaneză. A abordat şi a aprofundat din perspectivă liberală, teme ştiinţifice cu privire la anumite aspecte religioase şi politice, manifestând elocvenţă şi talent în prezentarea şi argumentarea punctelor sale de vedere. Principalele intenţii ale scriitoarei erau de a apropia cultura occidentală de cea orientală.

În tratatul „Les Femmes en Orient“ (Femei în Orient, 1859), scriitoarea pledează pentru emanciparea femeilor din Levant. Totodată, în lucrarea „Des femmes, par une femme“ (O femeie, despre femei, 1869), Dora D’Istria analizează problema statutului femeii comparând situaţia din Europa Latină cu cea din Germania şi încercând o susţinere a drepturilor egale între bărbaţi şi femei. A fost prima femeie care a escaladat muntele Mont Blanc, la 1 iunie 1860.

Bună prietenă cu Regina Elisabeta I A României și cu filoromânistul Angelo de Gubernatis,  Elena Ghica îl impresionează pe Gubernatis, care îi și dedică volumul de impresii de călătorie prin Ungaria, pe care De Gubernatis a vizitat-o ca oaspete al său:

« C’est une femme daco-romaine, cette illustre Dora d’Istria qui nous est chère à tous les deux et dont la plume illustre a consacré jadis des pages brillantes et sympathiques à ton pays,c’est cet esprit d’élite qui a été notre premier trait d’union. Si je ne me trompe tu m’as raconté d’avoir trouvé sur sa table ma Revue Orientale et que l’Orient t’avait poussé instinctivement vers moi. »

 

6 comments on “Dora d’Istria”

  1. La multi Ani! Te imbratisez si te pup cu drag! >:D<:* Sa ai o zi frumoasa, cu bucurii si multe, multe flori!!

  2. La mulți ani, Zâna mea!!! ♥


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: