Turte cu julfă

By: La Fee Blanche - Contesa de Chou-Fleur

dec. 22 2018

Categorie: Povești cu Zâne

7 comentarii

De câte ori predau „Amintiri din copilărie”, îmi amintesc de un dulce extraordinar de bun din copilăria mea, un dulce pe care nu l-am mai gustat în forma lui tradițională de vreo 30 de ani. Este vorba de turtele cu julfă.

Turtele se fac foarte simplu din apă călduță, cu puțină sare și cu făină, din care se omogenizează un aluat. Aluatul obținut se lasă la odihnit vreo oră, apoi se întind foi rotunde, foarte, foarte subțiri, care se coc pe plita încinsă și pe o parte și pe alta. Pentru a arăta bine straturile, se fac multe turte!!! Acestea se lasă la uscat o zi sau două, apoi se pregătește un sirop de zahăr, se însiropează alternativ turtele, între care se presoară nucă măcinată amestecată cu mirodenii.

Așa se fac acum, dar în copilăria mea, ca și pe vremea lui Creangă, crema care umplea turtele se prepara din semințe de cânepă. În zilele noastre, cânepa e interziză, însă în vremuri îndepărtate, cânepa era prezentă în gospodăriile țărănești, fiindcă din firele ei țesute se confecționau diverse textile, iar din semințe se pregătea o cremă pe care eu mi-o amintesc ca fiind delicioasă. Cred că toți vă aminți episodul în care Nică dă toată cânepa palancă la pământ, alergat fiind de zgârcita lui mătușă Mărioara! Cred și eu că îl alerga! Mi-o și imaginez pe mătușă recoltând semințele pe care le punea la uscat, apoi, în postul Crăciunului, le zdrobea cu piua, le dădea drumul în apa clocotită și ceea ce se ridica deasupra era bunăciunea numită julfă, despre care nu mai știu cum se pregătea!

Dar puteți să vă faceți turte cu nucă! Să nu vă puturoșiți și să faceți multe! Puneți o turtă în farfurie, o însiropați, apoi presărați nucă, puneți altă turtă deasupra, o însiropați și tot așa, încât la final, turtele suprapuse, să aibă înălțimea unui tort de 25 de centimetri. Deasupra lor așezați o farfurie și peste farfurie fixați o greutate. Lăsați-le așa o zi și o noapte într-o cameră rece! Poftă bună!

7 comments on “Turte cu julfă”

  1. La final voi pune şi sclipici de la pupicii tăi.
    Te pup, draga mea!

  2. Din păcate, eu am gustat doar turtele. Jufla o știu din poveștile mamei mele sau ale bunicii. Îmi mai amintesc însă, că iarna, mama ne pregătea un zahăr caramelizat peste care adauga semințe de mac, și obținea un soi de „acadea” pe care o ronțăiam cu mare plăcere!
    Dulci să ne fie amintirile!

  3. Sarbatori cu pace si liniste sa fie la domnia voastra! La multi ani!

  4. Amintiri culinare din…copilarie! Copilaria fiecaruia este presarata cu amintiri dulci, care mai de care! Sarbatori cu pace! Craciun fericit!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: