Lucruri îngrozitoare…

By: La Fee Blanche - Contesa de Chou-Fleur

apr. 10 2021

Categorie: Povești cu Zâne

Lasă un comentariu

Despre nuvela „Lucruri îngrozitoare” s-a spus că e dedicată Holocaustului. Eu cred că e dedicată tuturor acțiunilor umane bazate pe intoleranță și excludere, că e un avertisment și un manifest literar, realizat cu mijloacele alegoriei și ale fabulei. Am auzit adesea spunându-se:”Dacă n-ar exista cutare, ne-ar fi mai bine!” Oare așa să fie? Să nu uităm că lumea e frumoasă fiindcă e variată și că fiecare își are menirea sa în lume!

P.S.

Povestea se desfășoară într-un luminiș, în pădure, unde traiesc viețuitoare diferite în bună înțelegere, până într-o zi, când în acele locuri vin Creaturile Îngrozitoare (Lucrurile Îngrozitoare). Acestea pretind că au venit după vietuitoarele cu pene și toată lumea decide să dea păsările pentru a scăpa de teroarea Creaturilor Îngrozitoare. Doar Iepurele Mic spune că e o greșeală și că le va fi dor de păsări, dar nimeni nu îl ia în seamă. După ce păsările au fost luate de Creaturile Îngrozitoare, restul viețuitoarelor discută despre cât de gălăgioase erau păsările și că e mai bine fără ele!

Povestea continuă și același scenariu se repetă cu fiecare dintre grupurile de vietuitoare, fiind predate Creaturilor, pe rând, peștii, veveritele, aricii, broaștele, până într-o zi, când singurele ființe rămase sunt Iepurii Albi. Când Creaturile vin pentru iepuri, nu mai este nimeni să îi ajute și toți Iepurii Albi sunt luați, cu exceptia Iepurelui Mic. În final, Iepurele Mic decide să plece în lume și să încerce să le spună și altora despre Creaturile Îngrozitoare, în speranța că oamenii vor asculta.

Curajul este o caracteristică greu de gasit, mai ales atunci când „dușmanul” este mai puternic. Textul e relevant mai ales pentru viața tinerilor, unde există amenințările presiunii de grup în a determina ce e corect sau ce e gresit. Dar e relevant pentru orice fel de grup, comunitate, societate, în general!

La Fée Blanche

Nu aș fi auzit probabil niciodată despre această scriitoare irlandeză, Eve Bunting, (n. 1928), dacă nu aș fi participat la Proiectul „Lectura și Scrierea Pentru Dezvoltarea Gândirii Critice”. Cursurile oferite de lectorii itineranți aveau ca suport texte noi, interesante, ale unor scriitori contemporani ce nu fuseseră încă traduși în limba română. (Unul dintre ei este și Liam O’Flaherty și nuvela sa „Lunetistul”, despre care am fost tentată să scriu în dimineața asta.)

Revenind la Eve Bunting, este o scriitoare dedicată copiilor și tinerilor, iar în cele peste 250 de titluri, promoveză îndemnul la toleranță, înțelegere, abordând teme inspirate de realitate, dar și de lumea magică a poveștilor Irlandei pe care a părăsit-o la emigrarea în America. Prin cărțile ei, Eve Bunting vrea să fie asemenea povestitorilor mitici ce merg din casă în casă pentru a-și spune poveștile lor, îndemnând la buna-înțelegere.

Despre nuvela „Lucruri îngrozitoare” s-a spus că e dedicată…

Vezi articolul original 292 de cuvinte mai mult

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: