Dacă vreți să nu vă certați, safir să vă luați!

By: La Fee Blanche - Contesa de Chou-Fleur

apr. 27 2012

Categorie: Joia scrie subreta!

13 comentarii

Pliniu cel Bătrân nu spune nimic despre safir! Dar, în Evul Mediu, se credea despre această minunată piatră că alungă norii unei certe, că îl face nemuritor pe cel ce îl poartă, ori că vindecă boli incurabile. Etimologic, cuvântul safir provine din limba greacă,” sappheiros” (σάπφειρος), unde însemna „piatră azurie”.

Safirul (Al2O3) este o piatră prețioasă din familia corindonului (ca și rubinul), cu duritate 9 pe scara Mohs, deci aproape la fel de puternic ca și diamantul. Se credea că safirele sunt doar albastre sau azurii, dar s-au descoperit safire superbe de culoare roz, oranj, verde, galben și roz-portocaliu, numite padparadscha, adică de culoarea florii de lotus (padma = lotus; raga = color, sanscrită) și sunt originare din Sri Lanka.

De ce vă spun toate acestea? Fiindcă e bine să știi câte puțin din toate. Eu am cumpărat cu mai mulți ani în urmă un inel de la o colegă mai în vărstă.  Avea o piatră foarte frumoasă. Montura nu era cine-știe-ce, iar de pietre nu știam atunci mare lucru. Multă vreme am și uitat de el, fiindcă nu era comod de purtat, că agăța tot și rupea tot. La un timp, am avut nevoie de o completare de aur și am vrut să dau acest inel la topit. Bijutierul a luat inelul, s-a dus în atelier și, când a revenit, mi-a spus:”Ce bine că am fost atent! Aveți un frumos safir lotus (padparadscha)!”Așa m-am dus eu acasă și am citit despre safire. Am și acum acel safir. Niciodată nu am mai găsit o montură potrivită pentru el. Apucasem să îl stric. Așa că dacă aveți de la bunici bijuterii cu pietre roz-oranj, cine știe? Poate aveți un safir rar.

Safirul e, dacă dăm crezare legendelor, piatra Vărsătorilor și a Săgetătorilor.

13 comments on “Dacă vreți să nu vă certați, safir să vă luați!”

  1. […] , Ilarie , Ana U , VizualW , GabryelleH , Lili3d , OanaClara , Savitsky , Dictatura , Moi , Ela , LaFee Share this:FacebookTwitterStumbleUponDiggEmailPinterestLike this:LikeBe the first to like this […]

  2. Mie îmi plac bijuteriile deşi nu ştiu mare lucru despre ele. Multumesc că împărtăşeşti cu noi ceea ce ştii.

  3. ok! mi-am îmbogăţit şi cunoştinţele în două domenii…cultură generală…chimie…
    cu ciorba de conopidă…am dat-o în bară…din vina mea…m-am luat la poveşti la tel…şi îţi dai seama… poate mâine!

  4. M-ai luminat… este exact ceea ce-mi lipsea! Păi dacă aveam eu un safiiiiir… zburau demult pornirile belicoase! 😀
    P.S. Am tras cu ochiul la comentarii, Zână. E prea frumos ce e aici ca să lași de izbeliște exercițiul ăsta! 🙂

  5. […] Dacă vreți să nu vă certați, safir să vă luați! […]

  6. […] sau mărgeanul a fost mereu prețuit așa cum prețuim perlele, diamantele, safirele sau rubinele. Cele mai vechi podoabe cu mărgean au fost găsite în situri ce datează de acum 10 […]

  7. […] Dacă vreți să nu vă certați, safir să vă luați! […]


Lasă un comentariu