În Jurul Lumii și la Capătul ei…

By: La Fee Blanche - Contesa de Chou-Fleur

feb. 22 2013

Categorie: Povești cu Zâne, Sipetul cu Giuvaiere

46 comentarii

Muntele Cheiță. Ale dezvăluiri despre Spiriduși.

Bolta de cerneală albastră, ca o bonetă, era punctată cu mici steluțe aurii. Seara, de la distanță, părea că de Cornul Lunii,  era agățat întreg Orășelul lui Moș Crăciun de la Polul Nord, cu tot cu căsuțele din turtă dulce. La stânga insolitului tablou, după ce treceai de podul din lemn împodobit cu  nepăsătoare ghirlande cu flori roșii numite Crăciunițe, se afla atelierul spiridușilor. Atelierul răsuna de freamătul și de hărmălaia uneltelor pișpirelelor făpturi care asamblau celebrele trenulețe de lemn, soldățeii de plumb, arlechini și balerine. Undeva, în colțul din stânga atelierului, pe un piedestral aurit, se afla o casetă bogat ornamentată cu clopoței, coacăze roșii și ilex pestriț. Era marea taină a Polului Nord…

În toată hărmălaia și  preocuparea spiridușilor, nimeni nu a remarcat prezența unui intrus și asta pentru că înaintea Crăciunului spiridușii au mult de lucru. Unii caută tipare vechi de jucării,  pe rafturi abrupte, alții creează modele noi, iar alții croiesc, taie, vopsesc și asamblează alba pânza magică.

Intrusul nostru era un mic  pui de căprioară rătăcit. Nici el nu știa cum a ajuns acolo. Iar dacă a ajuns nu se mai sătura să privească. A trecut și el podețul de lemn, apoi a tras de niște păsări ca niște clopoței, cu rol de sonerie, din fața atelierului și, pentru că nu i-a răspuns nimeni, a intrat  pur și simplu pe ușa uitată deschisă de un spiriduș prea grăbit.

În timp ce nimeni nu îl vedea pe ied, el putea privi pe toată lumea. Zburdând cu privirea de colo-colo, a văzut pidestalul  ca un deal, pe care se afla caseta ornamentată. De fapt, în casetă se afla o pulbere vrăjită. Acel praf magic se folosea doar o singură dată pe an, în Ajunul Crăciunului. Înainte de a pleca în Jurul și la Capătul Lumii, renii moșului erau pudrați cu praful magic și astfel dobândeau puterea de a zbura cu viteze uimitoare.

Ieduțul curios s-a apropiat și, cu boticul său umed, a ridicat capacul  de sub care pulberea strălucea atât de tare că l-a apucat pe bietul  ied strănutul. Acel „hap-ciu!”șoptit i-a împrăștiat pulberea pe tot corpul. Nici nu a apucat să îl  ia cu sfială, nici nu s-a așezat bine pulberea pe el, că s-a și trezit zburând prin aer de bezmetic. În momentul acela, toți spiridușii au încremenit. Spiridușul-Șef a dat fuga la Moș Crăciun să-l anunțe. Moșul a apărut însoțit de celebrii reni: Dasher, Dancer, Donner, Vixen, Commet, Cupid, Prancer, Blitzen și Rudolf.

Rudolf s-a ridicat în aer și, cu nasul său roșu, luminos, l-a ghidat pe ieduț să revină cu picioarele pe pământ.Toți au izbucnit în râs, iar cel mai tare se auzea râsul moșului: Ho! Ho!  Ho!

Și pentru că tot era dat cu pudră magică, puiul de căprioară l-a însoțit în noaptea aceea pe Moș Crăciun în Jurul  și la Capătul Lumii.

Text scris pentru Duzina de cuvinte!

Cuvintele pentru sâmbătă sunt: boneta, seara, distanta, nepasatoare, freamatul, taina, abrupte, alba, pasari, deal, soptit, sfiala.

46 comments on “În Jurul Lumii și la Capătul ei…”

 1. Mai, mai… vine primavara ca maine si tu ne spui povesti cu Rudolf si Mos Craciun :-). Dar cat de bine se potrivesc cuvintele din duzina in povestirea ta, parca sunt de acolo 🙂

  • Am luat-o de azi, ca de maine pana luni…
   Am si Evadarea gata… De dimineata sunt treaza si asta m-a deconectat… Asta-i mai de sezon…

   Evadare
   În Țara Rândunelelor de pe Muntele Cheiță
   Motto
   „-Tată moșule, da’ cocorii un’se duc, când se duc?
   -În Țara Cocorilor…
   -Tată moșule, da’ rândunelele un’se duc, când se duc?”

   E seară. În grădina bunicilor mei s-a așternut liniștea. Zumzăitul albinelor,ciripitul păsărilor și bâzâitulul insistent al insectelor a încetat cu totul. O boare călduță de seară de vară mă ademenește la visare. Închid ochii. Rostesc formula magică: “Rândunică, rândunea, du-mă, du-mă-n țara ta!”

 2. Contesa, mi-ai facut dimineata mai frumoasa !
  Cling!

 3. Ce ieduț norocos! 🙂

 4. Mi s-a părut mie ceva dubios la ultimul Crăciun 😛

 5. […] scris:  psi, tibi, mitzaa, carmen pricop, tibidoi , Vero, anacondele, Gara pentru doi, La Fee, Dictatura […]

 6. Frumoasă poveste! Demnă de o zână! Cling! 🙂

 7. […] Pricop, Vero , Mitzaa Biciclista, Tiberiu, Anacondele, Dictatura justiției, Dor de dragoste, La Fee Blanche, Scorpio  şi, logic, […]

 8. aproape că îl invidiez pe ieduţ! vreau şi eu în ţara spiriduşilor, la capătul lumii! 🙂

 9. Nu-i corect! Vreau şi eu să am două Crăciunuri pe an, ca iedul! :))

 10. […] pricop . tibidoi . Vero . anacondele . Gara pentru doi . La Fee . Carmen […]

 11. Să tot fii copil și să asculți poveștile spuse de lafeeblanche !

 12. Clong! 🙂
  Am venit şi eu la spartul tîrgului şi văd că s-a cam spus tot ce era de spus…

  Spor la corectat zînă dar, eu te rog să nu fii indulgentă, aşa cum a spus Dan din Gara pentru doi. Copiii trebuie deprinşi de mici că numai învăţînd sîrguincioşi pot să fie oameni adevăraţi, nu caricaturi sau beizadele.

 13. […] tibi, psi, Mitzaa . carmen pricop . tibidoi . Vero . anacondele . Gara pentru doi . La Fee . Carmen DJ . scorpio . dor . lili3d . […]

 14. […] la Psi. Au mai scris: tibi, mitzaa, carmen pricop, tibidoi, Vero, anacondele, Gara pentru doi, La Fee, Dictatura Justitiei, Scorpio, dor, lili3d, cita, […]

 15. Cred ca ti-am mai spus, eu le citesc nepotilor mei povestile tale! 🙂

 16. Cred ca trebuie sa adun povestile tale intr-un caiet sa nu le uit pana cand voi avea nepoti ca tare-s frumoase!

 17. Iiii, ce frumoooos…..

 18. […] scris duzini minunate: tibi, mitzaa, carmen pricop, tibidoi, Vero, anacondele, Gara pentru doi, La Fee, Dictatura Justitiei, Scorpio, lili3d, Cita, roxana, Dia na, […]

 19. […] În Jurul Lumii și la Capătul ei… […]

 20. […] În Jurul Lumii și la Capătul ei… […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: